Startsida
FAQ
- Sortiment
- Forskning
Åsikter
Samarbetspartners
SvenskaEnglish


FAQ

Hur blir jag fri från tobak och nikotin?
Den frågan ställde sig en höggravid och nikotinberoende Anneli Hellström redan i slutet på 1990-talet. Med erfarenhet från hälsoprodukter från en tidigare arbetsgivare så började Anneli att forska och fann så småningom en blandning av torra örter och kryddor som hon sedan smaksatte med olika aromer. Mixen gav snuskänsla. Den var god och gav mersmak. Choice-receptet var fött!

Denna lilla snilleblixten gick under namnet ”örtsnuset”.
Hon presenterade sin affärsidé för ett större statligt företag som har till huvuduppgift att hjälpa företag men fick inget större intresse. Hon fortsatte dock själv att använda sitt alternativ till snus dagligen och bjöd vänner och bekanta.

I slutet av 2002 så hade Anneli tagit reda på lite mer om hur och vad det skulle kosta att starta en industriell tillverkning av denna osannolika produkt som fler och fler började fråga efter. Det kändes som ett vansinnigt projekt att starta en industri som skulle kosta flera miljoner men vågar man inget så vinner man ju inget heller. Efter att ha vunnit Venture cup Nord så var självförtroendet på topp och fler fattade att det kanske låg substans i denna vansinniga lilla produkt. En nikotinfri prilla går ej att jämföra med caffé latte utan mjölk lika lite som det ska jämföras med nikotinhaltigt snus.

Luckan som skulle fyllas i hyllan i butiken var en produkt som ej innehöll det skadliga nikotinet men som tillfredställde behovet av att ha något under läppen som pirrade lite som snus. Det hade Anneli kommit på och startade sitt företag Nicofree december 2003 efter en ganska lång makalös resa.

Den nikotinfria prillan blev en succé och mycket omskriven av media. Den hade även ett rikstäckande nyhetsvärde i TV. Efter Venture Cup Nord väntade flera ärofyllda priser företaget och företagaren Anneli. Årets marknadsförare 2004, Årets innovatör 2004, Årets ”unga” företagare 2004 dessa tre delades ut på Guldgalan i Jämtland. Samma år fick Anneli även motta Tidningen Lands Stora Pris 2004.

Tillväxten i företaget var också explosionsartad från 1-15 anställda och flera miljoner i omsättning var bra för lilla Trångsviken i Jämtland. Nicofree var plötsligt en större arbetsgivare än anrika Trangia som en gång startade sin verksamhet i samma lokaler. Men säg den företagslycka som varar för evigt, fler vaknade till liv i fråga om att producera och sälja nikotinfria alternativ till snus, så idag är Nicofree nr 2 i försäljningsiffror mätt. Och företaget har fem anställda. Vårt måtto är att ”en liten tuva kan stjälpa stora lass”. Att ha några fler aktörer på marknaden känns snarare smickrande än hotande.